Tuinkussens op maat.

Heerlijk zitten in uw tuin of op uw terras. Met tuinkussens op maat verhoogd u het zitcomfort. De meeste tuinmeubels zijn gemaakt van een hard materiaal zoals hout en plastic. Dat zit niet fijn. “En hoe moeilijk is het dan om passende kussens te vinden!”

Of er zitten al kussens bij uw tuin set mee geleverd, maar meestal is de kwaliteit hiervan niet geweldig. U bent dan weken op zoek in de winkels en op internet om de juiste maat kussen te vinden. En vaak vind u deze niet, of ze zijn te duur of de kwaliteit is hopeloos. U kunt dan het beste kiezen om tuinkussens te bestellen die voor u op maat worden gemaakt. U heeft dan de keuze uit de stof en de kleur die u wenst.

Maatwerk tuinkussens, waar moet ik op letten!

  • 1. Zorg dat u de juiste maten doorgeeft. De binnenmaten van het meubel.

Geef goed aan de juiste lengte x diepte x dikte. Vaak kunt u dit op een website invullen maar soms gaat het alleen via email. Als u ook rug kussens nodig heeft dan dient u de hoogte van de rugleuning minus de dikte van het zitkussen te nemen. Het rugkussen komt namelijk bovenop het zitkussen. Betreft de dikte kussens is het ook belangrijk om de juiste zithoogte van het meubel aan te geven. Er is niets vervelender dan dat u straks te hoog of te laag zit. Bijvoorbeeld een hoekbank lounge daar wil je relax zitten. Standaard zijn de zittingen van een lounge bank meestal 32 cm, met een tuinkussen van 8 dik zit u dan op 40 cm zithoogte, iets lager dan normaal. Bij een stoel is de zithoogte meestal 45 tot 48 cm hoog.

LET OP: Dat u de zithoogte van de stoel goed meet en welke dikte tuinkussen erop komt. Dat is dan de daadwerkelijke zithoogte. Vooral rekening houden met de hoogte van de tafel. Probeer het thuis uit zodat u straks niet te laag of te hoog zit tegenover uw tafel. De armen moeten eigenlijk in 90 graden rusten op het tafelblad. En heeft u een hoekbank dan heeft de hoek vaak een schuine zijde omdat de rugleuning schuin naar achter loopt. Dan krijg je in die hoek een kussen met schuine zijde en heb je te maken met een bovenmaat en een ondermaat. Op de foto hieronder zie je een voorbeeld.

  • 2. Wilt u de kussens gebruiken voor binnen of voor buiten?

Als u de tuinkussens echt voor buiten wilt gebruiken dan dient u goed op de soort stof te letten. Het moet een outdoor stof zijn, waterdicht of waterafstotend zoals de meeste outdoor stoffen. Ook de kleurechtheid moet hoog zijn. In de volle zon dient de stof niet vaal te worden. Op de markt zie je veel de betaalbare Sunproof Cartenza stof of de Sunbrella stof die is iets duurder. Beide hebben en hoge kwaliteit en gaan lang mee.

  • 3. Hoeveel plek heeft u om de kussens op te bergen?

Heeft u bijvoorbeeld een bank van 3.00 m x 3.50 m, dan kunt u vaak tuinkussens laten maken tot 3.00 lang. Maar kunt u dit ook op bergen?  Het zou zonde zijn dat u deze lange kussens nergens kunt opbergen in de winter. Je kunt ze wel dubbel vouwen, maar het is ook een optie om bijvoorbeeld 2 stuks van 1.50 te laten maken.

  • 4. Indeling van de kussens bij een hoekbank.

Bij een hoekbank moet u goed kijken naar de verhouding van de kussen maten. De kussens aan 1 zijde zijn meestal korter omdat ze tegen de lange zijde aan komen. Je kunt van de lengte 3.00 m misschien beter 2 x 1.50 laten maken. In de hoek kun je kiezen om de tuinkussens haaks op elkaar te leggen. Of een schuine naad. Ook kun je nog kiezen voor strakke rug kussens of juist plofkussens voor de rugleuning.

Zie de foto’s onder wat mogelijk is.

verdeeld in kleinere maten
haaks tegen elkaar
met schuine zijde in hoek
voor de rug plofkussens
  • 5. Bekijk ook goed of ze een rits in de hoes maken.

Wel zo makkelijk als de hoezen een keer in de wasmachine moeten. De meeste stoffen mogen worden gewassen op 40 graden. Aan te raden is om niet meteen de hoezen in de wasmachine te doen, ze worden dan minder waterafstotend en het is een heel gedoe om de vulling in en uit de hoezen te krijgen. Als u dit eenmaal een keer heeft gedaan krijgt u er wel handigheid in. Beter is om met een lauw sopje de stof schoon te maken.

Welke soorten tuinkussens zijn er verkrijgbaar?

Er zijn diverse soorten kussens te verkrijgen.

  • Strakke kussens meestal gemaakt van polyether. Voor het fijne zitcomfort raden wij aan om te kiezen voor het schuim SG25 voor de zitkussens, en SG20 voor de rug. Polyether is makkelijk op maat te snijden, zo krijgt u altijd de juiste maat.
  • Plofkussens worden het meest gebruikt als rugkussen. Het geeft een speels effect en je kunt er lekker in zitten. De vulling bestaat uit vlok vulling in een hoes. Met rits.
  • Strakke kussens met een schuine zijde links of rechts, deze heb je meestal nodig bij een hoekbank. Omdat de rugleuning schuin staat krijg je in de hoek een boven en ondermaat. Zo passen ze in de hoek mooi tegen elkaar.
  • Een schuin kussen, als de rugleuning juist recht is dan kun je een schuin rugkussen maken, zo verhoog je het zitcomfort in de rug.
  • Trapezium kussens zijn ook mogelijk, meestal bij tuinstoelen het geval. Deze lopen vaak iets smaller naar de rugleuning toe.
  • Ronde kussens kunnen we ook maken.

Bijna alles is mogelijk zoals u ziet.

diverse soorten kussen vormen


Welke stoffen zijn er allemaal?

De meest gebruikte stof is toch wel de Sunproof stof. Dit is een effen waterafstotende stof in heel veel kleuren en uitvoeringen. Kwaliteit en betaalbaar. Deze stof kan goed tegen een regenbui en de kleurechtheid is hoog. Ze worden niet vaal in de felle zon. De stof is uit wasbaar en te behandelen na enkele jaren met een impregneer spray. Allemaal voorzien van een rits.

Maar je hebt nog heel veel meer stoffen. Met een grove structuur, of iets gemêleerd. Stoffen die wat stugger en zwaarder zijn. Ribbel stof of kunstleder.

Hieronder benoemen we de meest gebruikte stoffen.

  1. Sunproof Cartenza de meest gebruikte stof. Hoge kwaliteit en zeer betaalbaar. Verkrijgbaar in 37 mooie kleuren. Kleurecht, waterafstotend en slijtvast.
  2. Copacoba Sunproof
  3. Berlin Sunproof
  4. Southend Sunproof
  5. Natadola Print
  6. Negril Print
  7. New Koblenz Print
  8. Pinamar Print
  9. Stripes Print
  10. Balian
  11. Fontelina
  12. Mojave
  13. Sunbrella
  14. Kunstleder

Onze Skyleer of ook wel kunstleder genoemd zijn gemaakt van PVC op een polyether/katoenen ondergrond, waardoor deze stof geen vocht opneemt. De stof is ook nog eens eenvoudig af te nemen. Heeft u eten of een drankje gemorst? Het is zo weer schoon. Daarom wordt dit materiaal veel gekozen bij gebruik van horeca, boten, caravans en wellness omgevingen.

De skyleer stoffen die wij verkopen hebben de volgende eigenschappen:

  • Brandvertragend
  • Hoge slijtvastheid
  • Eenvoudig te reinigen
  • Bacteriewerend
  • Rot- en schimmelvrij
  • Water,- bloed,- en urinebestendig
  • Uitstekende bescherming tegen vlekken
sunproof stof
sunbrella stof
technische gegevens stof

Zoveel kleuren, wat is er mogelijk?

Er zijn zoveel kleuren om te kiezen maar welke kleur kies je dan?

Misschien weet u de kleur al lang. Maar misschien wil je eerst goed kijken welke kleur het beste bij het meubel past en welke kleuren en mogelijkheden er allemaal zijn. Past de kleur bij uw tuin of bij de planten in de tuin. En voor binnen past het bij het interieur.

Je hebt besmettelijke kleuren zoals wit en geel. Wel mooi, maar de kans dat deze smerig worden is groot. Komen de tuinkussens in de tuinmeubels en u woont langs een land waar veel zand aan komt waaien, of u heeft kleine kinderen met vieze handjes, dan kunt u beter donkerblauw, olijfgroen of bruin kiezen.

Je kunt ook kiezen om meerdere kleuren met elkaar te combineren. Een donkere kleur bijvoorbeeld zwart, combineren met frisse oranje is heel mooi. Of juist diverse kleuren door elkaar.

zwart met oranje

Ook is de kleur weer afhankelijk van welke stof u kiest. Elke stofsoort heeft zijn eigen kleuren pallet, en bij sommige stoffen zijn de kleuren weer heel beperkt. U kunt ook eerst een gratis stofstaal opvragen, dan weet u beter wat u moet kiezen betreft stof en kleur. Hieronder de kleuren en de soort stof die er bij hoort. Maar er zijn er nog veel meer, dit zijn de meest gebruikte kleuren en stoffen.

Sunproof Cartenza kleuren pallet


Sunproof Berlin kleurenpallet
Sunproof Copacobana kleurenpallet
Sunproof stripes kleuren pallet
Sunproof print Negril kleurenpallet

Wat voor vulling moet je kiezen?

Je hebt schuim vulling voor de zitkussens, deze is iets harder SG25 en voor de rugkussens, deze zijn iets zachter SG20. De meest gebruikte vulling is  Polyether, deze is van goede kwaliteit maar toch betaalbaar. Makkelijk op maat te snijden en lange levensduur en veerkracht. De schuim vulling is bekleed met dacron zie foto onder. Een zacht materiaal om het stof te beschermen tegen slijtage van het schuim.

dacron

Hieronder wat vullingen op een rij:

  • SG20 Polyether schuim voor de rugkussens strak.
  • SG25 Polyether schuim voor de zitkussens
  • SG35 en SG40 Polyether schuim, zeer stevige schuim
  • Bio Comfort (Eco schuim) goed voor het milieu, is vervaardigd van plantaardige olie. Aan te raden om minimaal 10-12 cm dik te nemen omdat dit schuim extra zacht is.
  • Koudschuim HR50 is goed ademend en krijgt geen kuilvorming. Dunner dan 10 cm raden we niet aan bij koudschuim.
  • Quick dry foam, een schuimrubber wat is behandeld met een schimmelwerend middel, de vulling is maar aan 1 zijde te gebruiken, aan de onderkant zit gaasstof, hier kan het water weglopen.
  • Polyethervlokken voor de plofkussens. Deze vulling zit in een hoes. Zo kun je zelf een beetje bepalen hoe je wilt zitten in de rug. Even opschudden en de vulling zit weer goed in het kussen.

Hoe onderhoud ik mijn tuinkussens?

De kussens zijn in de zomer gewoon met een lauw sopje schoon te maken. Met een regenbui hoeven ze niet meteen naar binnen toe. Als ze echt heel vuil zijn dan kan de hoes eraf en kan de stof op 40 graden in de wasmachine. Let op: Niet in de droger! Na enkele keren in de wasmachine is een behandeling met impregneer spray voor stof aan te raden om de stof weer extra waterafstotend te houden.

Let met de hoes eraf halen dat je de rits iets omhoog haalt en de schuim naar beneden drukt, dit om te voorkomen dat de dracon stof tussen de rits komt. Ook kun je de schuim een beetje dubbel vouwen zodat er wat ruimte in de hoes ontstaat, hierdoor kun je het schuim makkelijker uit de hoes halen. Dit zelfde geld ook voor de schuim weer in de hoes doen.

Wat is er allemaal mogelijk met de tuinkussens op maat?

  1. Als zit en rugkussens voor op zitmeubels
  2. Reclame of een logo op de hoezen
  3. Als zitzakken
  4. Gordijnen
  5. Voor boot, caravan en horeca

Als er nog vragen zijn naar aanleiding van dit artikel dan hoor ik dat graag. Hoop dat u nu een goede keuze kunt maken als u kussens wilt aankopen.

Groetjes Conny Thiesen

Conny Thiesen

Hoi, ik ben Conny Thiesen. Ik wens je veel leesplezier over de inrichting van je tuin en huis. En graag geef ik advies over steigerhout en teakhouten meubelen. Heb je een vraag stel ze gerust. Groetjes Conny

Click Here to Leave a Comment Below

Claudia Ott - oktober 10, 2020

Hallo Conny,

ik heb een montelbank die nog goed is, daar ik de kussens (zit + rug) steeds draai en op een andere plek leg. dit kan helaas niet met de 2 kussens in de hoek die kunnen alleen met elkaar gewisseld worden, en nu zijn ze dus ingedeukt en zitten echt niet lekker.
nu zag ik dat jullie ook rugkussens met schuine zijde rechts en links hebben. ik heb alleen de binnenkussens nodig, kan dit

Reply
    Conny Thiesen - oktober 11, 2020

    Hallo

    Helaas levert het atelier geen los schuim.

    Gr conny

    Reply
Leave a Reply:

Houten meubels behandelen?

Ontdek hoe u uw houten tuinmeubels in 15 minuten behandelt.

angle-double-right
angle-double-left
1 Shares
Tweet
Pin1
Share