steigerhout-buitenkeuken

Houten buitenkeuken kopen?

Ben je op zoek naar een houten buitenkeuken? Maar weet je nog niet precies van welk hout, wel of geen barbecue. Waar moet je op letten en wat is er allemaal mogelijk. Wij maken al jaren houten buitenkeukens en laten je in dit artikel verschillende modellen zien. We geven advies over de mogelijkheden zodat jij na het lezen alles weet over een houten buitenkeuken.

Heerlijk buiten koken is steeds meer van deze tijd. Mensen zijn zich bewuster van wat er allemaal mogelijk is en genieten meer. Met een buitenkeuken geniet je nog meer van je tuin want je bent niet gebonden aan je keuken binnen. Ook betreft barbecueën, dat kan dan ook makkelijker met de houten buitenkeuken want je kunt alles bij de hand hebben. Niet steeds naar binnen rennen voor koud drinken en de bijgerechten. Nee lekker kokerellen terwijl je ondertussen een lekker drankje bij de hand hebt of kunt kletsen met vrienden en familie.

Waar komt de buitenkeuken van hout te staan?

Hoeveel ruimte heb je in de tuin? Waar zet je de buitenkeuken van hout neer? Heb je al een plek in gedachte waar de buitenkeuken komt te staan? Het beste is als de buitenkeuken op een harde ondergrond komt te staan. Dan kan de buitenkeuken mooi waterpas worden gezet. En zitten er wieltjes onder ( wat wel heel makkelijk is ook betreft plaatsen) dan rollen deze ook makkelijk. Hoe meer waterpas de buitenkeuken staat hoe mooier het hout recht blijft. Voordeel van op wieltjes is dat er geen vocht onder in het hout kan trekken. Staat deze op een harde ondergrond waar het nat kan worden dan kun je altijd nog een hardhouten plankje onder de keuken plaatsen of de onderkant insmeren met pvc lijm. Nog beter is dat de buitenkeuken onder een overkapping komt te staan. Dan blijft deze een stuk mooier en kans op rotten is heel klein. Staat de buitenkeuken toch buiten dan moet je deze elk jaar goed beschermen met nano coating of beits.

Waar moet je op letten voordat de houten buitenkeuken komt?

Eerst let je dus op de ondergrond, liefst een harde ondergrond van stenen of beton. Grind is minder geschikt betreft het waterpas zetten en vocht wat tussen de stenen komt.

Zit er al een elektrische kabel in de grond voor de aansluitingen van stroom voor de koelkast of andere apparaten en verlichting? Dit kun je beter van te voren doen dan dat je een kabel nog moet aansluiten die je ook nog in het zicht hebt. Zorg dat je genoeg stroom punten maakt want een extra stopcontact is altijd handig.

Ga je op gas koken kijk dan goed of de gasfles in de kast van de houten buitenkeuken past of dat je deze via de gas slang buiten de keuken zet.

Ook de wateraansluiting is handig als je een kraan en wasbak in de buitenkeuken wenst. Is er plek voor een boiler betreft warm water!

Steigerhout buitenkeuken

Je kunt kiezen voor een steigerhout buitenkeuken. Mooie natuurlijke kleur die vergrijsd als de steigerhout buitenkeuken buiten staat zonder overkapping. Steigerhout is iets zachter hout met veel mogelijkheden. Het is betaalbaar en in diverse kleuren te verven. De keukens kunnen worden gemaakt van nieuw steigerhout wat iets minder uitstraling heeft of van oud steigerhout wat meer geleefd is en meer kleuren heeft. Het steigerhout word netjes glad geschuurd. Je kunt voor een steigerhout werkblad kiezen maar ook voor natuursteen tegels of een granieten blad. Iets meer werk maar ook mooi is een betonnen blad wat ter plekke word gestort en afgewerkt. Een steigerplank buitenkeuken is een aanwinst voor uw tuin.

steigerhouten buitenkeuken
steigerhout buitenkeuken

Douglashout buitenkeuken

Een douglashout buitenkeuken is ook helemaal van deze tijd. Douglashout is iets duurzamer en harder dan steigerhout. Het is wel iets duurder. Ook douglashout vergrijsd als dit in contact komt met de zon. En anders blijft het wat rood oranje van kleur. Douglashout geeft net een iets luxere uitstraling. Ook hier kun je kiezen voor een douglas werkblad, graniet, natuursteen of betonnen werkblad. Een douglashout buitenkeuken is zeker een goede keus en past vaak net wat beter bij de populaire douglas overkappingen.

douglashout-buitenkeuken
douglashout buitenkeuken

Indeling van de buitenkeuken van hout.

De indeling van de buitenkeuken van hout! Daar komt toch meer bij kijken dan je denkt. Soms zie je een foto van een keuken met diverse opties zoals 2 kastjes, 3 laden en open vakken, de barbecue en de wasbak en ook nog een koelkast. Reken dan al gauw op een houten buitenkeuken van meer dan 3 m lang. Kijk eerst welke afmeting je kwijt kunt en kijk dan wat er in de buitenkeuken moet komen. Heb je niet zoveel plek dan kun je bijvoorbeeld aan een hoge kast denken zodat je toch opbergruimte hebt en bijvoorbeeld ook nog een koelkast in die kast met een lade. Dat scheelt weer ruimte in de lengte.

Wil je een kast met een lade erboven denk er dan aan dat in die kast geen koelkast of wasbak past. Ook de gasfles past er meestal niet in. Die zijn al gauw 60 a 70 cm hoog. Wil je een legplank in de kast dan is in een normale kast 1 legplank al voldoende. Ook kun je kiezen voor open vakken om ook wat sfeer te kunnen geven of om er flessen drinken in te doen.

Welk model en uitstraling past in jouw tuin?

Moderne buitenkeuken: Deurtjes en laden zijn recht toe recht aan en hebben een strakke uitstraling. Er kan gebruik worden gemaakt van softclose in laden en deuren zodat alles greeploos is. Ook scharnieren zijn niet zichtbaar.

Landelijke buitenkeuken: Deurtjes en laden kunnen recht toe recht aan of juist in verstek gemaakt met een omlijsting. Vooral de keuze van sierbeslag en handgrepen in boerenstijl of de kleur zwart maken het echt landelijk.

Scandinavische look: Er kan een keuze worden gemaakt om het hout wit te verven of juist alleen de omlijsting wit verven met het contrast van de kleur van het hout.

Oostenrijkse look: In de deurtjes kunnen we figuurtjes maken en de omlijsting onder de keuken kan gegolfd worden gemaakt dan krijg je een beetje de Oostenrijkse stijl.

Welke apparatuur kies je?

Barbecue: Er zijn diverse modellen barbecues. Op gas, elektrisch of met houtskool.

Elektrisch is makkelijk en je kunt snel beginnen. Je kunt de temperatuur regelen en meestal is er een bal met water aanwezig onder het rooster om het vet op te vangen. Ook is deze barbecue makkelijk schoon te maken.

Op gas geeft snel meer warmte en er kunnen bijvoorbeeld ook lavastenen worden gebruikt. En je hebt toch vuur wat ook meer een geroosterde smaak geeft. Ook kun je de temperatuur regelen. Vaak zie je bij dit model ook een deksel waaronder het vlees goed kan garen.

Houtskool daar regel je iets moeilijker de temperatuur maar het geeft wel veel smaak. Wel kun je niet even snel beginnen want de kolen moeten eerst goed warm zijn. Er zijn ook barbecues met gas en houtskool optie.

Infraroodbrander dit is een brander die een hoge temperatuur genereren tot wel 500 graden.

Zijbrander is heel handig voor bijgerechten zoals vis of sauzen, stokbrood

Braadspit voor een vis, kippetje of speenvarken echt te grillen aan het spit

All in one egg of bastard barbecue een veelzijdige barbecue met houtskool

Koelkast daarin kun je kiezen voor een inbouw koelkast met een houten deurtje of wat je tegenwoordig ook ziet is een koelkast met een glazen deurtje. Je ziet de producten dan staan, de kleur is meestal zwart en dat geeft een ander look, vooral te zien bij de iets moderne buitenkeukens

Wasbak van rvs in een ronde of vierkante vorm. Maar ook mooi is een natuursteen of granieten wasbak.

Kraan Een mooie hoge kraan van rvs of in de kleur mat zwart

Een buitenkeuken kopen of zelf maken?

Een buitenkeuken zelf maken daar moet je wel handig voor zijn. Je leest dat er toch wel veel keuze is en dat je aan meerdere dingen moet denken. Maar met veel geduld en onze tips is het wellicht mogelijk.

En anders kunt u bij ons terecht voor advies of een buitenkeuken naar uw wensen.

Hieronder ziet u een voorbeeld van onze douglashout buitenkeuken Module

Voor meer info over de inrichting van uw tuin betreft barbecue;s kijk eens naar dit artikel: https://www.homify.nl/ideabooks/9432473/welke-bbq-moet-ik-kopen-ontdek-de-soorten-grillen-en-enkele-tips

Conny Thiesen

Hoi, ik ben Conny Thiesen. Ik wens je veel leesplezier over de inrichting van je tuin en huis. En graag geef ik advies over steigerhout en teakhouten meubelen. Heb je een vraag stel ze gerust. Groetjes Conny

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Reply:

Houten meubels behandelen?

Ontdek hoe u uw houten tuinmeubels in 15 minuten behandelt.

angle-double-right
angle-double-left
2 Shares
Tweet
Pin2
Share